ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σώθηκε το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

«Τα αρχαία δεν ανήκουν στους αρχαιολόγους. Ανήκουν στο κράτος και στον ελληνικό λαό». Μπορεί η επισήμανση αυτή να είναι αυτονόητη, χρησιμοποιήθηκε όμως στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ ως επιχείρημα για να μην αναγκαστεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας να επιστρέψει τα 113 εκθέματα που δανείστηκε το 2004 από διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ας ελπίσουμε ότι το 2015 δεν θα αρχίσει να αποψιλώνεται το μουσείο στην Αρχαία ΟλυμπίαΑς ελπίσουμε ότι το 2015 δεν θα αρχίσει να αποψιλώνεται το μουσείο στην Αρχαία ΟλυμπίαΤα «δανεικά» έπρεπε να επιστραφούν σε πέντε χρόνια. Μετά την παρέλευση της πενταετίας οι δανειστές άρχισαν να πιέζουν για την επιστροφή τους.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως γυρίζει πίσω ένα αγγειάκι της Δημητσάνας. Είναι καλύτερα να κλειστεί σε μια αποθήκη για το μελλοντικό μουσείο, εάν και ποτέ γίνει; Είναι προτιμότερο να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη ένα ολόκληρο μουσείο, το μοναδικό θεματικό που διαθέτει το ΥΠΠΟΤ, για να ικανοποιηθεί το ιδιοκτησιακό αίσθημα των Εφόρων αρχαιοτήτων κάποιων περιφερειών;
«Πίστευα ότι κάποτε θα άλλαζε αυτή η νοοτροπία κατοχής», είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. «Είναι αδιανόητο μουσεία που έχουν αριστουργήματα να μην παραχωρούν στον "αδερφό" τους 1,3 ή 13. Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι επιτάσσουν οι καιροί και η επιστήμη».
Τα 113 δανεικά αποτελούν το 1/4 των εκθεμάτων του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων. Φιλοξενεί άλλα 350 έργα από την Ολυμπία, ανάμεσά τους και το περίφημο άγαλμα του Αντίνοου. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της παραμονής των αρχαίων στην Ολυμπία για άλλη μια πενταετία. Οπότε το 2015 θα γίνει ξανά η ίδια συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: