ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η άλλη γροθιά της ΠΑΣΠ

 
Ντίνα Τζουβάλα | Η άλλη γροθιά της ΠΑΣΠ
Την Τετάρτη, 20 Οκτώβρη, διαδραματίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ γεγονότα εξόχως διαφωτιστικά για το πώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία»
 

Την Τετάρτη 20 Οκτώβρη, διαδραματίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ γεγονότα εξόχως διαφωτιστικά για το πώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία».
Κατ΄ αρχάς τα γεγονότα. Η Αριστερή Ενότητα καλεί από το πρωί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε Γενική Συνέλευση μέσω μικροφωνικής . Η ΠΑΣΠ "ενοχλείται". Προτιμά, όπως η κυβέρνηση, οι σύλλογοι να μείνουν μακριά από κάθε διαδικασία που θα καταδικάζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τόσο συνολικά, όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Εκεί, δηλαδή, όπου ο νόμος πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου (που όπως το πάει, θα κάνει τη Μαριέττα Γιαννάκου να φαντάζει υπερασπίστρια του Δημόσιου Πανεπιστημίου) κυοφορεί μετωπική σύγκρουση.

Έπειτα από πολύωρες απειλές και ύβρεις, τα μέλη της ΠΑΣΠ περνούν … από τις εξαγγελίες στα έργα. Αφού σπάνε την ενοχλητική μικροφωνική, προπηλακίζουν και χτύπησαν μέλη της ΑΡΕΝ. Προφανώς, σύμφωνα με την αντίληψη των πράσινων «υπερασπιστών της δημοκρατίας», αποκλειστικός προορισμός των μικροφωνικών εγκαταστάσεων στο πανεπιστήμιο είναι να παίζουν νυχθημερόν σκυλοτράγουδα και βασικός σκοπός των φοιτητικών συλλογικοτήτων είναι η διοργάνωση πάρτυ και η διανομή συμειώσεων.

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της αντίληψης της «δημοκρατικής παράταξης» για την καθημερινή πολιτική: ιδιοκτησιακή λογική απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους, ετσιθελισμός, τσαμπουκάς και φυσικά προσπάθεια να βοηθήσουν την κυβέρνηση ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια αντίστασης. Δίδαγμα: όταν το κόμμα «ζορίζεται», τα φληναφήματα περί αυτονομίας των συλλόγων πάνε περίπατο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: το χθεσινό περιστατικό αποκαλύπτει την υποκρισία των κυρίαρχων όταν ανατριχιάζουν και εξανίστανται μπροστά στη βία, την ίδια στιγμή που καταφεύγουν σε αυτή -και μάλιστα στις πλέον ακραίες μορφές της, όταν διακυβεύεται έστω και στο ελάχιστο η αναπαραγωγή της εξουσίας τους. 

Ίσως το συμπέρασμά αυτό να θεωρηθεί βιαστικό και αυθαίρετο στη γενικότητά του.
Ας έχουμε όμως υπόψη ότι το χθεσινό περιστατικό συνιστά «λεπτομέρεια» μπροστά στην εν γένει δραστηριότητα της κυβερνητικής νεολαίας τον τελευταίο χρόνο. Πέρυσι την ίδια εποχή, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ παρακώλυαν για μέρες τη λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το οποίο είχαν μετατρέψει σε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα μέλη και των δύο να βρεθούν στο νοσοκομείο.

Το επίπεδο της αντιπαράθεσης αναβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών στη Νομική, όπου τα μέλη των δύο καθεστωτικών παρατάξεων δεν περιορίστηκαν στους λοστούς, τα καδρόνια και τους πυροσβεστήρες, αλλά ζήτησαν και τη βοήθεια «φίλων» τους, εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα. Προφανώς, κανένα δελτίο ειδήσεων δεν ασχολήθηκε με αυτά τα περιστατικά ακραίας βίας, ούτε κανείς κατηγόρησε το άσυλο ότι υποθάλπει εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Γεγονότα σαν αυτά πρέπει να δίνουν στην Αριστερά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε στιγμές που «διάφοροι» της ζητούν να καταδικάσει τη βία «απ όπου και αν προέρχεται». Κι αυτό όχι μόνο γιατί αναδεικνύουν τις αιτίες που προξενούν τη βία. Αλλά και γιατί δείχνουν το πώς κατανοούν οι κυρίαρχοι την έννοια της δημοκρατίας: "μπορείτε να λέτε μόνο όσα θέλουμε εμείς να λέτε".

Πολύ φοβάμαι πως στο άμεσο μέλλον περιστατικά σαν αυτά θα πληθαίνουν. Και θα στρέφονται όχι μόνο απέναντι σε οργανωμένους αγωνιστές της Αριστεράς, αλλά σε όποιον τολμά να αντιστέκεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Είναι σαφές ότι σ΄ αυτή την προσπάθεια απόκρουσης των αγώνων, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να επιστρατεύσει όχι μόνο τον επίσημο κατασταλτικό μηχανισμό, αλλά και «άτυπους».

Από την άλλη σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να δείξουμε μια κάποια κατανόηση. Τα μέλη της ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια έχουν έρθει αντιμέτωπα με το δυσθεώρητο καθήκον να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και ταυτόχρονα να λένε ότι είναι αριστεροί. Ε, αυτό προφανώς τους προκαλεί μια κάποια νευρικότητα. 
  
Υ.Γ. Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ φέτος έχει αποθρασυνθεί πλήρως, λόγω του περσινού εκλογικού αποτελέσματος που της έδωσε αυτοδυναμία στη σχολή. Δεν θα σχολιάσω το εντυπωσιακό δίκτυο πελατειακών σχέσεων, με τη βοήθεια του οποίου το κατάφερε αυτό. Εύλογα, άλλωστε, όλο και κάτι έχει διδαχθεί από τον κομματικό  της φορέα. Δεν γίνεται όμως να μην σχολιάσω ότι στην ΑΣΟΕΕ οι εκλογές διενεργούνται χωρίς παραβάν και  χωρίς να διατίθενται λευκά ψηφοδέλτια. Φήμες που θέλουν ακόμα και τους υπεύθυνους των εκλογών στο Αφγανιστάν να σοκάρονται από τις συνθήκες των εκλογών στην ΑΣΟΕΕ, διαψεύδονται ως προπαγάνδα της υστερικής Αριστεράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι τραμπουκισμού είναι καταδικαστέοι από όπου και εάν προέρχονται.
Η απορία μου όμως είναι η εξής (επειδή έχουμε περάσει από το μαγαζί που περιγράφεις), από πότε μία παράταξη νομιμοποιείται να καλεί σε συνελεύσεις;;;;;;
Για αυτό δεν υπάρχει το Δ.Σ. ή η συλλογή υπογραφών και πάλι το Δ.Σ.
Γούσταρε δηλαδή η ΑΡΕΝ συνέλευση πήρε μια ντουντούκα και καλούσε τον κόσμο;;;
Αυτό δεν είναι τραμπουκισμός;;;;
Εάν οι ΠΑΣΠίτες κάνουνε τις κότες, είναι άλλο θέμα και θα κριθούν. Και εάν δεν κριθούν τότε τα θέλει ο κώλος μας.