ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται περίοδος πρωτόγνωρης ξηρασίας και στην Ηλεία!




Έρχεται περίοδος πρωτόγνωρης ξηρασίας και στην Ηλεία!
Φωτιές και διαβρώσεις φέρνουν την Ηλεία ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή της ξηρασίας...

Σε περίοδο όπου θα ενταθούν φαινόμενα ξηρασίας μπαίνει η Ηλεία, μαζί με ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις αμερικανών μετεωρολόγων και ειδικών στις κλιματικές αλλαγές.
Στα επόμενα τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας θα πλήξουν πρώτα απ’ όλα την αγροτική παραγωγή, έναν τομέα της οικονομίας που αποτελεί βάση ανάπτυξης για την Ηλεία. Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, επισημαίνει ότι η Γη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας ευρέως εξαπλωμένης ξηρασίας, όμως ούτε το κοινό ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Η ξηρασία αναμένεται να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, στα αποθέματα νερού, στον τουρισμό, στη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι λόγοι που οδηγούν τους επιστήμονες σ’ αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι τα τελευταία χρόνια εντείνονται τα φαινόμενα μείωσης των βροχοπτώσεων, υποχώρησης και υποβάθμισης των υδροφόρων οριζόντων, καταστροφή του περιβάλλοντος από πυρκαγιές ή εκχερσώσεις κ.α.
Επιρρεπής η Ηλεία

Ειδικότερα στην Ηλεία, όπου το περιβάλλον έχει υποστεί εκτεταμένες αλλοιώσεις εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των διαβρώσεων που ακολουθούν αυτή την τεράστια φυσική καταστροφή, το πρόβλημα θα είναι αρκετά έντονο. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η θερμοκρασία στις πυρόπληκτες περιοχές θα παρουσιάσει άνοδο, κάτι που διαπιστώσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με μετρήσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει διαπιστωθεί μέχρι και δέκα βαθμούς Κελσίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως προς τα αποθέματα νερού, μόλις το περσινό καλοκαίρι η Ηλεία έζησε έναν εφιάλτη με τη δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού στον ταμιευτήρα του Πηνειού, μεσούσης της αρδευτικής περιόδου. Αν και η ποσότητα νερού αναπληρώθηκε την αμέσως επόμενη αρδευτική περίοδο, τίποτε δεν προδικάζει ότι το πρόβλημα δεν θα επανέλθει, ενδεχομένως και πιο έντονο, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του φαινομένου αύξησης της ξηρασίας στο κλίμα είναι η πορεία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μόνη ελπίδα, πάντα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων, εξέλιξη για την οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι πολιτικές ηγεσίες της υφηλίου, οι οποίες πρέπει να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

www.iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: