ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκές ομάδες με όνομα... ελληνικό!


Η αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης για όλες τις μορφές τέχνης. Κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία και πίνακες ζωγραφικής αναφέρονται σε ήρωες της πλούσιας ιστορίας μας.

Πέρα από τις τέχνες σημαντική είναι η επιρροή και στο ποδόσφαιρο. Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν δανειστεί ελληνικά ονόματα με πιο ξακουστή περίπτωση τον σπουδαία Ajax της Ολλανδίας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες «ελληνικές» ομάδες ακόμα και σε πρωταθλήματα όπως του Σαν Μαρίνο και της Μάλτας. Το sportnooz παρουσιάζει σε ένα αναλυτικό αφιέρωμα τις ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου που έχουν ελληνικά ονόματα....

Ajax Ολλανδία

Ο Ajax σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο ξακουστές ομάδες παγκοσμίως. Το 1900 στο Άμστερνταμ οι Fkloris Stempel, Carel Reeser, Johan Dade, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσαν το όνομα του ομηρικού ήρωα και γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας, Τελάμωνα, Αίαντα. Φυσικά ο Έλληνας ήρωας έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, από τις σπουδαίες επιτυχίες του ολλανδικού συλλόγου τον 20ο αιώνα.
Sparta Rotterdam Ολλανδία

Η Ολλανδία φαίνεται πως έχει μεγάλη αδυναμία στο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αφού συνολικά τέσσερις ομάδες έχουν ελληνικά ονόματα. Στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρα, ιδρύθηκε το 1888 η Sparta από την ελληνική πόλη της Λακωνίας. Η Sparta ιδρύθηκε πολύ πριν την ξακουστή Feyenoord και την τρίτη ομάδα της πόλης την Excelsior.
Heracles Almelo Ολλανδία

Ο πιο διάσημος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας δάνεισε το όνομα του στην ομάδα του Almelo. Το 1903 ιδρύθηκε η τοπική ομάδα με το όνομα Heracles από τον ημίθεο γιο του Δία.
Achilles ΄29 Ολλανδία

Τέταρτη Ολλανδική ομάδα με ελληνικό όνομα. Στο Groesbeek το 1929 ιδρύθηκε η Achilles αλλά φαίνεται πως δεν έχει τις δυνάμεις του μεγάλου ήρωα της Ιλιάδας του Ομήρου. Μπορεί ο Αχιλλέας να προστάτευε μόνο τη φτέρνα του αλλά ο ολλανδικός σύλλογος φαίνεται πως έχει πολλά περισσότερα τρωτά σημεία αφού δεν έχει καταφέρει ποτέ να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.
Sparta Praha Τσεχία

Η πιο σπουδαία ομάδα της Τσεχίας, που είναι γνωστή στη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές μάχες με ελληνικές ομάδες, έχει δανειστεί το όνομα της από την αρχαία Σπάρτη. Ιδρύθηκε το 1893 από τους αδελφούς Vaclav, Bohumil και Rudolf Rudl και σύντομα έγινε η πιο ξακουστή ομάδα της Τσεχοσλοβακίας και μετέπειτα Τσεχίας.
Hellas Verona Ιταλία

Αν κάποια ομάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το πιο ελληνικό όνομα είναι αυτή της Βερόνα. Το 1903 στην πόλη στην οποία διαδραματίζεται το πιο γνωστό έργο του Σέξπιρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ιδρύθηκε η ομάδα Hellas, πολύ νωρίτερα από την συμπολίτισσα Chievo. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μαθητές γυμνασίου μετά από αίτημα καθηγητή τους που ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Hercules Ισπανία

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά το σπουδαίο διπλό μέσα στο Καμπ Νου επί της Μπαρτσελόνα. Ο «Ηρακλής» της Ισπανίας ιδρύθηκε το 1922 στο Αλικάντε και ως σύγχρονος ήρωας πραγματοποίησε τον πρώτο μεγάλο άθλο στην Βαρκελώνη.
Hermes Σκοτία

Φαντάζεστε το φτεροπόδαρο θεό Ερμή με κιλτ; Στο Αμπερντίν της Σκοτίας ιδρύθηκε το 1968 ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Hermes ο οποίος απαρτίζεται αποκλειστικά από αθλητές μικρής ηλικίας.
Trojans Βόρεια Ιρλανδία

Σε μια πολυτάραχη χώρα που είναι χωρισμένη στα δύο, γεννήθηκε το 1938 ο αθλητικός σύλλογος Trojans. O Edmund Carton εμπνεύστηκε από τους κατοίκους της μυθικής Τροίας και ίδρυσε την ομάδα στο Ντέρι.
Blackburn Olympic Αγγλία

Ξεχωριστή κατηγορία ομάδων είναι οι «Ολυμπιακές». Το 1878 στο Λάνκασαϊρ ιδρύθηκε η Blackburn Olympic. Η ομάδα είναι ιστορική στο νησί κυρίως για δύο λόγους. Η Blackburn Olympic είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην βόρεια Αγγλία και η πρώτη ομάδα εργατών που κατέκτησε το FA Cup.
Achilles Αγγλία

Το νησί έχει και δεύτερη ομάδα με όνομα ελληνικό. Ο ήρωας Αχιλλέας κατοικεί και στο Ιπσουιτς εκτός από την Ολλανδία. Ο σύλλογος Achilles ιδρύθηκε το 1937.
Urania Geneve Sport Ελβετία

Στη Γενεύη το 1896 ιδρύθηκε ο σύλλογος Urania από την Μούσα της Αστρονομίας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Το 1922 συγχωνεύτηκε με την Geneve με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο νέος σύλλογος Urania Geneve Sport.
S.S. Cosmos Σαν Μαρίνο

Η χάρη μας έφτασε και στο μικρό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο. Ο σύλλογος S.S. Cosmos ιδρύθηκε το 1979 και έμπνευση αποτελούσε η γνωστή ομώνυμη ομάδα της Νέας Υόρκης. Ωστόσο η λέξη είναι καθαρά ελληνική.
Olympique de Marseille Γαλλία

Δύο από τις πιο σπουδαίες ομάδες της Γαλλίας πήραν το όνομα τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην όμορφη Μασσαλία το 1899 ιδρύθηκε η Olympique de Marseille που γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας το χρόνια που ακολούθησαν.
Olympique Lyonnais Γαλλία

«Ολυμπιακή» και η Λιόν. Η κορυφαία γαλλική ομάδα του νέου μιλένιουμ ιδρύθηκε το 1950 από τον Dr. Albert Trillat και άλλους που προέρχονταν από τη Racing Club de Lyon και το πλήρες όνομα της είναι Olympique Lyonnais.
Olimpija Ljubljanaβ Σλοβενία

Η αρχαία Ολυμπία στην Σλοβενία. Η γνωστή σε όλους μας από το μπάσκετ, Olimpija Ljubljana, έχει και ποδοσφαιρικό τμήμα που ιδρύθηκε το 1962 από τον σύλλογο Ilirija.
Hamrun Spartans Μάλτα

Σπαρτιάτες και στην Μάλτα. Στο νησί των ιπποτών ιδρύθηκε το 1907 ο σύλλογος Hamrun Spartans από την ομώνυμη πόλη και τους κατοίκους της αρχαίας Σπάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: