Σύμφωνα με την οργάνωση Reporters without Borders
Τελευταία της Ε.Ε. η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου
Κατρακύλησε 38 θέσεις σε ένα χρόνο
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=215489Η Ελλάδα κατέχει την 73η θέση φέτος στην κατάταξη με τις χώρες που σέβονται την ελευθερία του Τύπου που συνέταξε η οργάνωση Reporters without Borders. Συγκαταλέγεται μαζί με τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία και το Κιργιστάν ανάμεσα στα κράτη που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.
"Περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν πηγαίνουν κατ 'ανάγκη χέρι-χέρι. Η υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι μια μάχη, μια μάχη επαγρύπνησης στις δημοκρατίες της παλαιάς Ευρώπης και μια μάχη κατά της καταπίεσης και της αδικίας στα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλη την υδρόγειο" δήλωσε ο γ.γ. της οργάνωσης, Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ.
Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Η Κύπρος κατέχει την 45η θέση, η ΠΓΔΜ την 68η θέση, η Αλβανία την 80η, το Ισραήλ την 86η, η Τουρκία την 138η, ενώ την τελευταία, την 178η, η Ερυθραία.
Το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και το Μεξικό συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δεν επικρατούν τα ίδια δεδομένα σε όλα τα κράτη-μέλη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου καταγράφεται τόσο σημαντική πτώση, από την 35η θέση στην 73η, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλεται στο γεγονός ότι δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα προπηλακισμών κυρίως από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με διαφορετικές αφορμές κάθε φορά, καθώς επίσης και λόγω της γενικότερης πολιτικής αναταραχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του δημοσιογράφου, Σωκράτη Γκιόλια, νωρίτερα φέτος.
Το 2010, σκοτώθηκαν 36 δημοσιογράφοι, 158 τραυματίστηκαν, ενώ 112 κρατούνται.
Σ.Σ : Κυκλώματα διαφθοράς και σαπίλας στη χώρα μας , εκτός από τις απειλές κατά των δημοσιογράφων ,επιχειρούν με αγωγές και μηνύσεις να σταματήσουν την μαχητική και ερευνητική δημοσιογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου